Mi kell egy jól működő párkapcsolathoz?

people-2583943_640.jpg

(kép forrása: Pixabay)

 

Sokan, sokféleképpen keresik a választ a kérdésre. Megint csak sokaknak, sokféle válasza van rá. Lehet-e, kell-e egyetlen mondatba bele sűríteni a „kritériumokat”? Szerintem nincs tuti recept. Vannak viszont olyan összetevők, melyek egészen biztosan kellenek a jól működő párkapcsolatokhoz. Ezek egyike az önismeret és párunk megismerése, amit most hívjunk: „társismeretnek”. John M. Gottman párkapcsolati szakértő ezt úgy fogalmazta meg: egy részletes szerelemtérképre van szüksége a pároknak. A híres pszichológus, egy általa létrehozott szerelemlaborban, több tucatnyi pár megfigyelésével végzett kutatások során kereste és állapította meg a jól működő házasság 7 alapelvét, köztük az első: a „Bővítsd a szerelemtérképed!”.

 

Mit jelent az ön,- és társismeret?

 

Hogyan is szerethetnénk valakit, akit nem is ismerünk? Hogyan fogadhatnánk el Őt olyannak, amilyen, ha nem ismerjük, hogy valójában milyen? Ha nem tudjuk, mi okoz neki örömet, mitől fél, mi hozza lázba, mi teszi kíváncsivá, mi motiválja és folytathatnám a sort. (És mindez önmagunk irányába is érvényes.)

 

Nagyon sok párkapcsolatban „csak úgy” élnek egymás mellett a párok, peregnek a mindennapjaik anélkül, hogy tudnák mi történik a párjukkal, mik az életének részletei, mik kavarognak a fejében, a lelkében, a szívében. Mik foglalkoztatják, vagy épp nyugtalanítják Őt. Úgynevezett tartalomelemző kutatók napjaink elbeszéléseit, szövegeit vizsgálva megállapították, hogy sokkal többet használjuk az "én", "enyém", "nekem" szavakat, mint a "mi", "miénk", "nekünk" kifejezéseket. A fókuszunk sokkal inkább van önmagunkon, saját boldogságunkon, vágyainkon, hiányainkon, mint párunkon és érzelmi kapcsolódásunkon.

 

Párunk megismerésében, az egymás felé fordulásban, a párunk felé megnyilvánuló nyitottságban és kíváncsiságban nemcsak szeretet rejlik, hanem hatalmas, a nehézségeknek a leküzdéséhez energiát és tartalékot adó erő is. Meglátni egymást szélesebb spektrumban és valós emberi mivoltunkban, hatalmas muníció a megértéshez, az elfogadáshoz és az összetartozásunk erősítéséhez.

 

A részletes szerelemtérkép kiindulópontja az önismeret. Minél jobban ismerem saját magam, annál alaposabb képet tudok adni a páromnak és fordítva. Önmagunk megismerése, elfogadása és szeretete nélkül harmonikus párkapcsolatot aligha tudunk kialakítani. Aki önmagával harcban, meg nem értésben áll, annak az egész világ, benne a párkapcsolata harctér, veszélyzóna. Ilyenkor előtérbe kerül az én, az enyém, amit feltétlenül meg kell védeni és amelytől élesen elválik a te, akiben „csak” a felelőst, a hibást keresem, illetve látom.

 

Az önismeret és társismeret gyakorlásának és elmélyítésének a legkézenfekvőbb eszköze mindenki tarsolyában ott lapul. Ezek a mély és őszinte beszélgetések. Semmi varázslat. Egyszerű a megoldás és mégis milyen nagyon nehéz tud lenni. Nyitott kérdésekkel, valódi érdeklődéssel, egymásnak idő és odafigyelés ajándékozásával nagyon sokat tudhatunk és oszthatunk meg. Rettentő fontos, hogy ezekben a beszélgetésekben nincs helye kritikának, kioktatásnak, fellengzős „tanácsosztogatásnak”, „okoskodásnak”, sértésnek, bántásnak, megvetésnek, számonkérésnek, követelőzésnek. Mert ezek azonnal elzárják a bizalom csatornáját, ezzel megakasztva az őszinte, építő önfeltárást és megismerést. Egymás megváltoztatásának a szándékát is el kell engednünk, ha egy igazán alapos szerelemtérképet akarunk alkotni. Az önismeret és a társismeret mélyítéséhez leginkább a feltétel nélküli szeretet empatikus világába kell belépnünk.

 

Természetesen a „szerelemtérképünk” megalkotásához hozzátartoznak a mindennapi, rövidebb, „felszínesebb” diskurzusok is. Ezek az egymondatos, „hogy telt a napod”, „mi volt a munkahelyeden ma”, „mi bánt” típusú egymás felé fordulások, melyek legalább annyira fontosak, mint a mély beszélgetések.

 

Ám mindenkit bíztatok arra, hogy kerítsen időt, alkalmat a mélyebb „találkozásokra” is. És ne tántorítson el titeket, ha ezek kezdetben nagyon döcögősek, ijesztőek. Próbáljatok meg minél nyíltabbak, őszintébbek lenni. Megmutatni a másiknak a valós lényeteket minden erősségetekkel és esendőségetekkel együtt. Időnként álljatok meg, tartsatok szünetet, haladjatok a saját tempótokban. Lassítsatok, ha túl sok! Ne egy kötelező, „vegyünk végig mindent” jellegű beszélgetést képzeljetek el, hanem törekedjetek egy örömmel, gyermeki kíváncsisággal, játékossággal fűszerezett kalandként megélni az ismerkedést, mely éppúgy tartogat nehéz és fájdalmas szakaszokat, mint szenvedélyt ébresztő impulzusokat vagy örömteli, rácsodálkozó felismeréseket.

 

Álljon itt, a teljesség igénye nélkül néhány, „fontosabb témakör” kérdésekkel.

 

  • Sebeim, fájdalmaim, mély pontjaim, gyógyulásaim

Milyen nehézségeken, testi, lelki megpróbáltatásokon mentél keresztül? Hogyan élted meg, kezelted, dolgoztad fel ezeket? Mi a Te megküzdési stratégiád? Milyen hatással voltak/vannak ezek rád, kapcsolatotokra? Hogyan próbálod ezeket kivédeni, elkerülni a jövőben?

  • Érzelmek

Hogy állsz az érzelmek megélésével, kimutatásával? Mennyire esik nehezedre beszélni róluk? Milyen mintákat láttál családodban ezekről? Mennyire vagytok hasonlóak vagy épp különbözőek az érzelmek megélése/kifejezése terén? Ennek milyen következményei vannak a kapcsolatotokra nézve?

  • Örömök, sikerek, győzelmek

Mik/kik azok amikre, akikre igazán büszke vagy? Gyermekkorodban büszkék voltak rád a szüleid, kimondták, mutatták ezt neked? Hogyan alakították a sikerek az életedet? Mindez hogyan hat a kapcsolatotokra?

  • Célok, vágyak, álmok

Milyen céljaid, álmaid vannak? Mit teszel azok megvalósításáért? Mi segít és mi akadályoz az elérésükben? Milyen emberré szeretnél válni? Vannak példaképeid? Mi tetszik bennük? Hogy szólna a saját halotti búcsúztatód? Mik a közös álmaitok, terveitek? Hol tartotok ezekben? Hogyan tovább?

 

Mint írtam, a fentiek csupán ízelítő témák, kérdések. Engedjétek szabadon a fantáziátokat és beszélgessetek bármiről, ami mozgat, foglalkoztat, érdekel, bánt, felvidít, előre visz vagy épp hátráltat titeket.

 

Ami még nagyon fontos az ön,- és társismerethez, hogy ez egy soha véget nem érő folyamat. A világ és benne mi magunk állandóan változunk. A „szerelemtérkép” mindig csak egy pillanatot tükröz. Mint ilyen, folyamatos frissítésre szorul. A frissítő beszélgetések pedig alkalmak arra, hogy kicsit megálljatok és visszataláljatok, közelebb lépjetek egymáshoz vagy épp újra felfedezzétek magatokat és egymást. Ezzel erősítitek összetartozásotokat, olykor pedig egymás egy-egy újabb „szeletének” felfedezésével pezsdítitek, izgalommal fűszerezitek kapcsolatotokat. Próbáljátok ki!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatospar.blog.hu/api/trackback/id/tr7615050498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyalogbaka 2019.09.07. 23:44:08

A jól működő kapcsolatnak két feltétele van:
- JELENTŐS gazdasági problémák, gyakorlatilag a társadalom küszködjön.
- Masszív férfihiány, például háború után.
Mit jelent ez? Azt, hogy a férfi válogathat. Azt, hogy az erős és független nő éhezik, ha nincs aki melózzon az ő kényelméért, mert a gazdasági problémák miatt egyszerűen nincsen elég GDP hogy levonják az egyedül álló anyák segélyét, orvosi ellátását, a zabigyermekeik menzáját, meg a hozzá hasonló hülyeségeket a dolgozó férfiak béréből.
Tehát: Kuss van. Hazamegy a férfi, és ebéd van az asztalon, amit a nő abból a pénzből főzött meg, amit a férfi megkeresett. Este pedig szex van, mert ha ez nincs, akkor majd más fogja széttárni a lábát a férfinak. Család van. Stabil családi élet van, ahol anya nem adja be a válópert hogy kiforgassa apukát a lakásából, meg a fizetése feléből. A gyermekek stabilitásban nőnek fel.
A munkaerőt megbecsülik, mert a munkás kéz értékes erőforrás. Aki dolgozott már boltban, az tudjam hogy a cukor és a liszt miért van maximum 16 kilós zacskókban: Hogy az erős független nők meg tudják emelni anélkül hogy tönkremennének a munkában. Hogy miért tilos nőknek traktort vezetni(tönkremennek a rázkódástól). Tehát aki dolgozik, és felépíti a világot az sok pénzt keres, míg büfé és ruhatárszakos bölcsészdiplomás feministákra kikúrt módon nincsen szükség, az max a ruhagyárban, vagy hasonló helyen kap olyan állást, amit egy nő is el tud végezni.
Ezért voltak olyan stabil házasságok öregapáink idejében. Ha egy nő ki tudott fogni magának egy olyan férfit aki nem az alsó 20%-ba tartozott, akkor örült neki, és keményen megdolgozott, nehogy lecserélje egy jobbra.
Ma meg ha nem tartozik a pasi a felső 20%-ba szóba se állnak vele az erős és független hercegnők.

Japánban a 30 körüli férfiak negyede szűz.
Ez nem véletlen. Egyszerűen nem ütik meg a mércét, egyetlen épkézláb nő se foglalkozik velük, mert a herceget várja 40 éves koráig.
A már nem szűz népesség másik negyede azért nem szűz, mert vagy kurvához jár, vagy olyan szinten kiéhezett, hogy bármit megdug amin lyuk van(böllér), így lesz pasija az igazi vaddisznó némbereknek, teheneknek, meg a pszichiátriai eseteknek.

Gyermek meg nem születik elég, mert szülni még a felső 5%-nak se nagyon akar, mert akkor nem lesz elég ideje bulikázni, meg feszíteni az instánfacsén.
Eredmény? A férfiak felállnak, mert minek dolgozzam ki a belem, épkézláb, szintemnek megfelelő nőm úgyse lesz, akkor meg egyedül lenni anyám nyakán is tudok. Megjegyzem, nekem 20 millás panelem van jó környéken, amit az árak elszállása előtt vettem, szóval már nem annyit ér, meg kocsim, de mivel nem bömös, hanem egy nagykorú VW, meg amúgy is ránézésre birka vagyok, keresztül néznek rajtam a nők. Az a szerencsétlen nyomorult/tehén aki még velem is beérné, az nekem olyan szint alatti, hogy bottal se piszkálnám meg. tudjátok 40-től 80ig kurva hosszú lesz az élet egyedül, mert rám már ne számítsatok. Nekem az egyedüllét az kb egy kedd. Közönséges munkanap. De neked 35 után hirtelen elfogy az a figyelem és törődés amit addig a nyakadra zúdított az összes kiéhezett kan, aki mind meg akart dugni... Na akkor majd megtanulja minden egyes erős és független nő, hogy mit jelent az egyenlőség, mert onnantól csak a nagyon alap udvariasságot is grammonként kimérve kapja majd meg. Gyermek nélkül meg hamar oda jutunk, hogy kiürül az ország, a határon meg ott tombol hasszán, jumurdzsák, mohamed, és ahmed, akik majd magasról leszarják azt hogy neked fáj a fejed, ha pedig fogazni merészelsz, akkor majd nem lesz fogad.

Zsuzsi25 2019.09.08. 06:51:34

@gyalogbaka: "Ma meg ha nem tartozik a pasi a felső 20%-ba szóba se állnak vele az erős és független hercegnők" - Igy van b...meg! Mert ha nem találom meg azt, aki jelenleg a ferjem, "a nagy Ő-t", akkor inkább maradtam volna én is egyedül, (ahogy te) mint, hogy egy hozzád hasonlo seggfejt szolgáljak egy életen át. Azt meg inkabb hagyjuk is, hogy egy férfiaknak is milyen igényeik vannak. Belső érték? Háziasság? Ezek mind nem számitanak....hiába vannak meg ezek....ha már van pár plusz kilo, vagy valami szépséghiba, es nincs palvinbarbi fej, csak a te szinted alatti himsovoniszta seggfejek állnak szóba vele.

gyalogbaka 2019.09.08. 07:28:51

@Zsuzsi25: Van férjed? Szültél neki 2 gyermeket? Akkor mit hisztizel? Nem rólad szól a cikk.
Különben is, az általam felvázolt világban, mint ahogy most is, nyugodtan maradhatsz egyedül, és mint egy férfi,megteremtheted az életedet, amit most a kedves férjed alád rak.

AlexAston 2019.09.08. 11:45:38

Jó szex nélkül nincs tartós kapcsolat. Ez mindennek az alapja. A többi meg kialakul, ha nem két tök ellentétes, és idióta ember van az adott helyzetben.

Almandin 2019.09.08. 12:15:35

@gyalogbaka: Amit felvázolsz, az az alsó szintű kapcsolat. A feleség csak szexre meg cselédnek kell, többre nem.
Szomorú, hogy sokan itt tartanak lelkileg.
Ha pedig egy kapcsolatban a félelem a legfőbb összetartó erő, abba régen beleevett a fene, vagy csak sivár lelkű emberek elégedettek vele.

Sir Galahad 2019.09.08. 12:23:52

Kb. a negyedik mondatnál lett gyanús, hogy ezt egy nő írta; női nyelvezettel (borzalmasan terjengős, sok mellébeszéléssel), és a nők igényeiről szól. Kizárólag.

Clint Fastfood 2019.09.08. 13:07:52

Mi kell egy jól működő párkapcsolathoz?
Gondolkodó és ébren lévő emberek, akik felismerik a társukban az egyedi emberi lényt és lelket.
Akik tisztában vannak azzal, hogy a társuk nem egy beszélő használati tárgy, hanem mérhetetlenül több annál.
Nagyon fontos (és magától értetődő - szerintem) az egymás iránt tanusított és gyakorolt feltétlen tisztelet, ami nélkül minden párkapcsolat szükségképpen bukásra van ítélve.(nem említem azokat az "embereket" akik még annyira sem éberek hogy felismerjék: a "társuk" egyáltalán nem tiszteli őket, a "kapcsolat" kimerül abban hogy organikus tárgyként használják és embervoltukban napi szinten alázzák meg őket)

gyalogbaka 2019.09.08. 13:16:23

@Almandin:
Mondj egy olyan kultúrát/civilizációt ahol ez másképp van, és emellett születik elég gyermek.
Ha a nnek van választása, akkor a civilizáció összeomlik. Ez a valóság kegyetlen tanulsága. A feminizmus megjelenése után még 2-3 generáció van hátra, majd ahogy a feminizmus államvallássá és zsarnoksággá válik, a férfiak felhagynak a civilizáció fenntartó tevékenységgel, és csak annyit dolgoznak, ami a túléléshez, hobbihoz elég.
www.bitchute.com/video/UkvJcId7wRw/
www.bitchute.com/video/vyK-Gv4jdsc/
És akkor jön az összeomlás, és a nők megtudják mire elég az erejük a férfiak nélkül: A nők tulajdonba kerülnek. Ez még nem lenne akkora baj, de mint említettem, európa határain dörömböl fél afrika meg az arab világ. Ha a fehér ember megnyeri ezt, akkor az idő kereke női jogok tekintetében csak a 18-19. századig lesz visszaforgatva. Ha nem , akkor jön a moszlimnigger módi.

gyalogbaka 2019.09.08. 13:19:14

@Clint Fastfood:
Női jogok addig vannak, amíg van elég megvezetett férfi/állam hogy kikényszerítse.
A női jogok a valóságban csak ábránd, amit fegyveres férfiak kényszerítenek ki. Valamint néhány fegyveres nő, akinek fegyvert és jogokat férfiak adtak a kezébe. Meg néhány női politikus, akinek anno férfiak engedték meg hogy odaüljön.

Clint Fastfood 2019.09.08. 13:55:36

@gyalogbaka:
Egy nagy gond az szerintem, hogy a "jog" fogalma egyáltalán felmerült az emberiség kultúrájában. Minden olyan dolog amihez "jogok" fűződnek, szükségképpen együtt jár a diszkriminációval azokkal szemben, akiknek az adott dologhoz nincs "joguk" (legyen az szavazati jog, vagy a megválaszthatósághoz való jog, ha már politikáról beszélünk)
A nők is csak azóta követelnek ilyen "jogokat", amióta nem kapják meg azt a tiszteletet, amit a "jog" feltalálása előtt létező és élő közösségekben természetes módon megkaptak (mert azok valóban élő közösségek voltak és olyan embereket választottak vezetőül, akik a legtöbb tiszteletet kapták a közösségtől)

datam 2019.09.08. 16:23:27

Akkor leírom mi kell a boldog kapcsolathoz. Nem lesz hatvanöt bekezdés:
-tisztelet a másik iránt
-tolerancia
-türelem
-kompromisszum készség.
Ennyi. Nincs ebben semmi tudomány. Mondom ezt úgy, hogy 13 éve vagyunk együtt a feleségemmel, 6 éve házasok vagyunk és van 2 gyerekünk. Az egyik nap én nem szeretem annyira, akkor ő ad bele többet, másik nap fordítva. Nem ordibálunk, nem veszekszünk, megbeszélünk mindent. Ha bajunk van, elmondjuk a másiknak, aztán közösen kitaláljuk, hogy lehet megoldani.

gyalogbaka 2019.09.08. 22:52:28

@datam:
Örülök neked, de vagy:
-Szintekkel felette vagy, és tudja, hogy még egyszer nem fog kifogni egy ilyen fazont mint te.
- Olyan sokat keresel, hogy nem meri kockáztatni az életszínvonalat amit biztosítasz
- Olyan mákod van, hogy unikornist fogtál. Nem lehetetlen, csak kb lottóhoz hasonló esélyei vannak. Ha így van, akkor gratulálok, sok boldogságot.

dankovicsorsi 2019.09.10. 13:46:33

Kedves Hozzászólók!

Köszönöm, hogy elolvastátok az írásomat és leírtátok a véleményeteket.

"Sokan, sokféle választ adnak."- szól a cikk kezdete.
Nos, azt hiszem ezt a fentiek is hűen tükrözik. Fontos, hogy mindenki megtalálja azt a választ, ami neki (és párjának) működik. Működés alatt értem, hogy harmonikus az élete, szereti élni azt (párkapcsolattal vagy anélkül). Mert, ha ez nem így van és ennek az okát elkezdjük valami külső okban keresni (a világ, a társadalom, a másik nem, a főnök, a szomszéd, a történelem, a jog vagy bármi más), akkor kiszolgáltatjuk magunkat, a boldogságunkat ezeknek a körülményeknek. Ha elérkezünk oda, hogy vállaljuk a felelősséget "életünk éléséért", benne kapcsolatunk milyenségéért, akkor szabaddá válunk és megteremthetjük azt, amire szívből azt tudjuk mondani: "jó helyen vagyok".

Burgermeister 2020.02.06. 19:49:06

@gyalogbaka: jol irod. 40 utan ha van penzed valogathatsz...en is ezt teszem...tobb anyagi eroforras, tobb szabadido, tobb punci

Burgermeister 2020.02.06. 19:50:38

@AlexAston: Sztem meg pont nem. Lehet hogy gecijoaszex de amugy a no egy harpia....onnan tipli van. Tudom, tapasztalat. Egy jo kapcsolathoz nem eleg a jo szex.

Tudatos Pár

Friss topikok

  • dankovicsorsi: @apafej1: Kedves Hozzászóló(k)! A felvetett pontosítás jogos. Az a vágy sarkalt a cikk megírására,... (2020.02.20. 10:52) A megcsalás és ami mögötte van
  • Burgermeister: @AlexAston: Sztem meg pont nem. Lehet hogy gecijoaszex de amugy a no egy harpia....onnan tipli van... (2020.02.06. 19:50) Mi kell egy jól működő párkapcsolathoz?
  • dankovicsorsi: @Valóság nevű unokahúgotok: Nagyon örülnék, ha azt tapasztalnám, hogy az egészségügyi problémáknak... (2019.06.24. 21:49) Hűen a hűséghez!
  • dankovicsorsi: @Szelid sunmalac: Kedves @Szelid sunmalac! A kritika a hasznunkra fordítható. Fontos információfor... (2019.06.11. 13:55) Ne kritizálj már!

Címkék

süti beállítások módosítása