Hűen a hűséghez!

 

 

poraz.jpg

 

(kép forrása: Pixabay)

 

Hallottatok már olyan kijelentéseket, hogy „Jól megvannak, csak a Lacit kicsit rövid láncon tartja.” vagy „Túl hosszúra engedte a pórázát, baj lesz még ebből!”? Én sajnos már igen. Sőt olyat is láttam, aki igazán rossz néven vette, amikor a párja egy női magazint lapozgatva néhány percre elidőzött egy dekoratív, az ízlésesség keretein belül vetkőztetett női fotónál.

 

Leszögezném a legelején, hogy ez a cikk nem azokról a párokról szól, akik között a bizalmatlan légkör egy korábbi vagy jelenlegi hűtlenség miatt alakult ki és a féltékenységet ez táplálja.

 

Vannak kapcsolatok, melyekben a "lánc", a "póráz", a "béklyó" a hűség biztosítékaként funkcionáló eszköz. Néhány példa álljon itt: „Rajtam kívül egyetlen férfira sem nézhetsz rá! Eszedbe ne jusson azzal a nővel beszélgetni! Szórakozóhelyre nélkülem biztosan nem mehetsz! A szombat esti baráti sörözéseket is felejtsd el! Azzal a nővel te nem dolgozhatsz egy irodában! Miért kellet azt a nőt megbámulni!? Mellettem ne nézegess másokat!” és folytathatnám a sort.

 

Tényleg így biztosítható a hűség? Kellenek a fentiekhez hasonló szavakba és hozzáállásba csomagolt láncok és pórázok ahhoz, hogy hűségesek maradjunk egy életen át?

 

Amikor úgy érezzük megtaláltuk életünk párját, akivel meghitt szövetségben és hűségben szeretnénk élni, akkor hoznunk kell egy tudatos döntést, amit úgy hívunk, hogy elköteleződés. A hűség ezzel az elköteleződés nevű döntéssel kezdődik. Ezt a döntésedet a párodnak ismernie, éreznie kell.  Ha mégsem lenne világos számára, hogy benned ez az elhatározás  már megszületett, ha úgy érzed bizonytalan benned, a kapcsolatotokban és ennek az oka te vagy, akkor beszélgessetek erről és mondd el neki. Nincs ebben semmi "romatikátlan". Hisz ez teremti meg az alapot ahhoz a bizalmi légkörhöz, amiben tovább tudtok együtt fejlődni.

 

Az elkötelezettség szót a szótár így definiálja: „Hűséges hozzáállás, amely egy személy, cél elérése érdekében kifejtett kemény munkában, rendszeres elszánt, rendíthetetlen tevékenységben, támogatásban, kiállásban nyilvánul meg. A kitartás képessége, amikor nem adjuk fel a próbálkozást azzal kapcsolatban, amiről eldöntöttük, hogy megtesszük, még akkor sem, ha nehéz megtenni. Hosszú távú állhatatosság a céljaink elérésére".

 

Hm... Milyen érdekes? Ennek a definíciónak minden sorában benne van, hogy az elköteleződés kemény munka, rendíthetetlen hozzáállás, kitartás, állhatatosság. Sokan hajlamosak azt hinni, érezni, gondolni, hogy egy igaz szerelemben a hűségnek minden szakaszban és pillanatban magától érthetődő, automatikus, könnyed reakcióként kell működnie. Különben nem is igazi, amit annak hittünk!

 

Az elköteleződésnek nagyon fontos és lényegi eleme egy tudatos párkapcsolatban, hogy azt mindkét fél szabad akaratából, önként vállalja. Tehát, ha kicsit csúnyán akarunk fogalmazni, akkor mondhatjuk, hogy a „pórázt” én magam akasztom a nyakamba és nem a párom teszi rám. Nem azért lesz hűséges hozzám a párom és tart ki mellettem a kísértések ellenére (mert azok még ha nem keresi, akkor is vannak és lesznek), mert megtiltom, hogy másra ránézzem vagy mással szóba elegyedjen, hanem mert Ő úgy döntött értem, kettőnkért, a kapcsolatunkért, az abban rejlő értékekért és ezeken keresztül önmagáért, hogy nem lép félre, hogy elköteleződött mellettünk.

 

A hűség nem az ösztönkésztetések automatikus és egy életre szóló megszűnését, megszűntetését jelenti, hanem azt a tudatos döntést, hogy a mindenen átívelő értékrendünket követjük, akkor is amikor ösztöneink éppen mást diktálnának. A stabil értékrendünk melletti szilárd kitartásunk teremti meg önazonosságunkat. Vagyis nem arról van szó, hogy egy hosszútávú párkapcsolatban vakká kell válnunk, hanem sokkal inkább arról, hogy önazonosak szeretnénk maradni. Ez biztosítja a hűségünkről hozott döntésünk szilárdságát. Nem attól vagyunk tehát hűségesek és szabadok, hogy nincsenek ösztöneink, hanem, hogy a fellángoló ösztönök, vágyak ellenében tudunk egy érték vezérelt döntést hozni. Lehet, hogy akkor és ott ez kevesebb élvezettel, szenvedéllyel kecsegtet, de egy tudatosan gondozott társkapcsolatban hosszútávon sokszorosan megtérül.  

 

Az intim párkapcsolatban egy önkéntesen vállalt, elköteleződésen alapuló kölcsönös kapcsolódás alakul ki, melyben a Mi egységét a szabad akaratú Te és Én alkotja. A kapcsolódásban benne van az egymásra utaltság, az egymástól függés, de ez nem egy kiszolgáltatott, ártó, bántó, sebeket okozó állapot, hanem egy felemelő, kiteljesedést és óriási életerőt szolgáltató bázis.

 

Azoknak a tudatos pároknak, akik elkötelezték magukat a kapcsolatuk mellett, krízishelyzetekben, a kapcsolati hullámvölgyekben nem alternatíva, hogy kapcsolatukon kívül keressék a megoldást, a vigaszt. A szemük előtt a legnehezebb élethelyzetekben is a kapcsolatuk értéke és az a mögött álló tudatos elköteleződésük lebeg. Ahogy a fenti definíció is megfogalmazta itt kemény, rendszeres, elszánt, rendíthetetlen, állhatatos munkáról van szó.

 

Ami megéri! Mert elköteleződés mellett működik az erős bizalom, erős bizalom mellett pedig könnyebb a lelkünk mélységeit megnyitva és ezzel sebezhetőségünket vállalva, átadni magunkat a párunknak. Amikor a láncot a másiktól kapjuk, akkor szó sincsen ilyesmiről, akkor kényszer, függőség, elvárás, harc, titkolózás, szabadság iránti vágy lengi be a kapcsolatunkat. Ezek mellett pedig elvész az intimitás esélye is.

 

Ha nem is „béklyók”, de korlátok kellennek, melyeket magunk vállalunk szabad akaratunkkal, tudatosan, elköteleződés néven. E nélkül ösztönlényként működnénk és bár testi örömökben, szenvedélyes pillanatokban, találkozásokban, alkalmakban bővelkednénk, de a meghitt testi-lelki megnyílás és egyesülés, valamint a kiteljesedés folyamatának felemelő élményét soha nem tapasztalnánk meg.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatospar.blog.hu/api/trackback/id/tr3014802496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.06.24. 06:37:41

Aha!

Pontosan így gondolkodik egy korlátolt és gyáva ember. Mintha egy NER-lovag szavait olvasnám itt.:)

Hahó, az eszedbe sem jut, hogy magabiztos emberek nyitott kapcsolatban is élhetnek, amelyben egyszerre van jelen az, hogy "nekem ő az igazi" és az, hogy kiélhetem mellette - esetleg vele együtt - a vágyaimat is, amelyeket mások iránt érzek?

Az általad leírt önkéntes pórázt csak azok érzik szükségesnek, akik magabizonytalanok: nekik kell a "korlát". ...Egyébként: hallottam én már efféle "tudatos párnál" olyan anyámszentsége-kurvaanyázást "érzelmi okból" kifolyólag, amely mindent megmutatott az efféle kapcsolatban élő emberek valódi énjéről.

Szóval: kösz' - de a saját lelki nyomorodból ne próbálj már meg életvezetési tanácsot fabrikálni! Amit te itt leírsz, az csak a közismert kontrollmánia önveszélyes változata.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.24. 10:35:12

A nő olyan, mint a kecske.

Rövid pórázon tartandó, mert ha nem, kirohan az országútra, ahol elgázolják.

FN (törölt) 2019.06.24. 11:37:45

@MAXVAL bircaman közíró: 1.) Te kussolj nőügyben, mert köztudottan látens buzi vagy!
2.) Ti ott, Bulgáriában a kecskét használjátok, ez is köztudott, de ettől még ne téveszd össze a kecskét a nőkkel!

csakférfi 2019.06.24. 12:33:04

" A kapcsolódásban benne van az egymásra utaltság, az egymástól függés, "

Ez így nem igaz .
Pont a "függetlenségemet" határozza meg a hűség.
ugyanis nem fűggök a nő keresésétől.Azaz nem kell kajtatnom ujabb és ujabb társ után.
van.
Ez nem függés hanem állapot.A függés a cigitől van meg mástól elfogy és ujra kell.
Másik...
"egymásra utaltság"
Mivel a kitartásom egy nő mellett életre szól....fele bajom van mint a szingliknek,nem kell kajtatnom és önigazolást keresnem vadidegen embereknél.
Ugyanis nap mint nap tapasztalom hogy a párom...feleségem...szeret.
Nem mondja...figyel rám,odajön,megérint,rámnéz érzem a jelenlétét mégha nem is látom.
Tehát nem egymásra utaltság ez hanem kiegészítés.
Nem függés...csak megérzem a hiányát ha hoszabb ideig nem látom.
egyébként szabadon cselekedhetek, a döntéseim...sem az övéi....nincsenek kritizálva.Csak "átbeszélve".
Ennyi hozzáfűzni valóm van pusztán.
szinglik és falu bikái kíméljenek.
A "falu bikái" azért mert mennek a vágóhídra öregen....míg engem akkor is ugyanúgy szeretnek.
A szinlik meg ezt a pszichológusukkal feszegesség....miért vannak egyedül....miért nem tudnak mással élni csak önnön felturbózott egójukkal.

dankovicsorsi 2019.06.24. 13:52:03

@Valóság nevű unokahúgotok: Kedves @Valóság nevű unokahúgotok! Az építő jelleggel megfogalmazott, eltérő véleményt örömmel veszem. Akinek a nyitott kapcsolatban hűséggel élni kombináció illeszkedik az értékrendjébe és hosszútávon működik is, az éljen így. Teljesen rendben van! Az általam látott esetekben ez csak ideig-óráig tudott gördülékenyen és mindkét fél számára fájdalommentesen, sérülések nélkül működni. És szerintem a működőképesség nem a magabiztosággal függ össze. De ez a cikk most nem a nyitott kapcsolatokról szól. Majd egyszer lehet írok azokról is.
Az általánosító, személyemet érintő kritika pedig senkit nem visz előre. Így kérlek a jövőben ezt építő jelleggel jelezd, ha szeretnéd. Köszönöm!

szepipiktor 2019.06.24. 13:59:09

Ez most ismét az "egy újszülöttnek minden vicc új" kategória.
Mi az hogy:
"Hogy fér­nek meg ezek manapság egy párkapcsolatban?"
Mert a poszter ma él?
Nem volt mindez korábban is? És nem lesz később?
Ez a hűség-hűtlenség egyszerűen az evolúciós alap része, a legbigottabb időkben is természetes volt a hűtlenség, míg a legszabadabb világokban is hétköznapi a hűség.
Erre most valami aktivista-alapú törvényszerűséget gyártani...
.
A párkapcsolat MINDIG érdekalapú, így a hűség/hűtlenség is emellett vizsgálható.
Ha lenne magyarázat,megoládás, sok valóban képzett tudós megadta volna a választ az egészre.
A szerző olyan alapokat nem vesz számításba, mint a párkapcsolatban élők emberi jellege! Például soha nem egyenrangúak a párok, vannak uralkoók, behódolók és mindehhez járul még a család, egzisztencia védelme is.
Szerintem ilyen témákban azok beszéljenek, akik letudtak legalább fél évszázadot és több évtizedet párkapcsolatban, párkapcsolatokban. És lettek gyerekeik, unokák.
Y generációsok meg jellemzően hibás életvonalat követtek eddig, most ők sipítoznak döntően.
Ezt a szakmát nem a CEU-ban oktatják...

dankovicsorsi 2019.06.24. 14:06:59

@csakférfi: Köszönöm szépen a hozzászólásodat! Egyetértek azzal, amit írsz. Annyi kiegészítéssel, hogy ahelyett, hogy a hűségben a "függetlenségem" is benne van, én inkább azt mondanám, hogy a "szabadságom" van benne. Szabadon félreléphetek, de nem teszem, mert szabadon így döntök.
Én párkapcsolatok esetében nem ugyanazt értem egymástól való függés és a társ függőség alatt. Az egymástól függés alatt azt értem, hogy vágyjuk a párunk érzelmi közelségét, elérhetőségét, válaszkészségét. Hat ránk az Ő hangulata, érzelmi megnyilvánulásai, reakciói, ettől nem tudom függetleníteni magamat egy intim társkapcsolatban. Ez egy egészséges, a kapcsolat eszenciáját adó függés, ez segíti az egymásra hangolódást is.
Egész más a társfüggőség, ahol egy görcsös, önmagamban nem vagyok senki, önmagamért nem vagyok szerethető gondolkodás, érzés uralkodik. Csak veled mindig, mindenhol, mert különben elveszek. Ez már egy kapaszkodó, kontrolláló, valamilyen lelki sérülést hordozó magatartás. Ebben a cikkben nem ez utóbbira utalok függés szó alatt. Nekem ez a függőség, ami mint írtad köthető cigihez, vagy egyéb "élvezeti" cikkekhez.

szepipiktor 2019.06.24. 14:07:04

"Akinek a nyitott kapcsolatban hűséggel élni kombináció illeszkedik az értékrendjébe"
De könyörgöm, ez tivat, trend, ahogy ma a pornó is az.
Régen is éltek nyitott módon, csak akkor nem volt büszke menetelés az ügyben.
A poszt hibája, hogy belehelyezi a komplex dolgot az IDŐBE!
Ez nem ma, nem régen és nem a jövőben kérdésköre, egyszerűen divat, markting, a fogyassz-alap következménye, ahogy ma a kábítószer is az, vagy hogy a nők férfimódra akarnak élni (isznak, berúgnak, bsznak orrba-szájba stb.)
A történet valós, valóban lehet róla beszélni, vitázni, de ostobaság belerakni az aktuális korunkba és úgy tálalni, mintha ez valami új dolog lenne.
Egyébként van még egy torzulat a történetben:
Ugye van a klasszikus élet, klasszikus családmodell, ahol a család, azaz a párkapcsolat a család alá rendelt életstílus. És minden döntést ez befolyásol.
És van a trendi világ, az álszent szabadság, a klasszikus tagadása, a másság divatszerű követése, így ott eleve nem lényeges a párkapcsolat klasszikus jellege, így a hűség sem.
Egyszerűen az az ember, aki az életét a mai online "szabad" térben éli, az nem lesz a magánéletében "klasszikus".
Két ilyen jellegű "autonóm" lénynél a hűség eleve nem érzelemalapú, hanem egy elvárt kényszerűség.

csakférfi 2019.06.24. 14:55:11

@dankovicsorsi:
:)
Ugyanazokat gondolom mint Te.
Nézd......a párkapcsolatok többsége több sebből vérzik.
A "sebek"......mind abból adódnak hogy az emberek nem szeretnek "sérülni".
Mihez képest?
A "túlélési torzítás" tankönyvi esete a többségé.
Ebbe a pszichomókusok nagy részei is beletartozik.
Ugyanis viszonyítanak...
Azért rossz a kapcsolat mert....
-hűtlenek (csak eredmény,nem ok)
-bizalmatlanok (eredmény,nem ok)
-egoisták (eredmény nem ok)
-szabadságra vágynak (ilyen nincs ,mivel a társadalomban minden egyes ember akadályozza a másikat....tehát illúzió)
-lemondásra képtelenek....ez az ok
Kontollálatlan cselekvés.
Pedig mindig lehet a cselekvésemet rossznak beállítani.
Ha rosszindulat és nem szerelem a viszonyítási alap.
Mert milyen vagy amikor szerelmes vagy?
Boldog....örömteli....kedves....hű....bizalommal tekintesz a jövőbe....bátran belefogsz bármibe...nevetsz....nincsenek rossz érzések.
Majd elmúlik........itt a tévedés.
Ha elmúlna hogyan gondolhatnám ugyanazt évekkel később a nejemről mint akkor?
Tehát hazugság hogy elmúlik.
Csak "háttérbe szorul".
Aztán egy-egy pillanatra visszatér...néha órára....még szex sem kell hozzá.
Szóval rengeteg a téveszme és a torzítás...pusztán azért mert az emberek "sértve érzik magukat"...aztán bosszulnak...játszmáznak....tönkre teszik a "szerelmet".....
Pedig csak el kellene engedni.......a sérelmeket nem abból megitélni a másikat.......így senki nem lesz "jó"....csak rossz.
"Kerestelek téged és megtaláltam önmagam"
Közmondás
Ehelyett mindenki egyedül akarja önmagát megtalálni.
Ez az illúzió.
A szerelem meg valós.
:)

csakférfi 2019.06.24. 15:02:33

@szepipiktor:
Nem lehetséges a szabadság egy olyan bolgón ahol több milliárd ember él. Ugyanis akadályozzuk egymást .....sőt rá vagy utalva.....a pékre....parasztra...villanyszerelőre..rendőrre....katonára...stb.
Szóval ne okoskodj mert oltári butaságot írsz konklúziónak.

csakférfi 2019.06.24. 15:09:00

@szepipiktor:

"Ez a hűség-hűtlenség egyszerűen az evolúciós alap része, a legbigottabb időkben is természetes volt a hűtlenség, míg a legszabadabb világokban is hétköznapi a hűség."

Honnan tudod??
Éltél akkor......vagy a kőkorszakban?
Csak feltételezel........hogy "okosnak" tudd önmagadat.
A posztot meg.........hagyjuk!!!
Ahelyett hogy tisztelnéd az "elveiért"......vagy engem.
Inkább kötözködsz.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.06.24. 15:34:10

@dankovicsorsi: Nézd... Idézek a blogodon fennlévő bemutatkozásodból:
"a munkahelyi, egészségügyi problémák, az általános elégedetlenség és frusztráltság hátterében legtöbbször magánéleti konfliktusok állnak. 2016. évben párkapcsolati tanácsadó és tréner képesítést szereztem a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézetben."

E szöveg tükrében, azt hiszem, nincs miről egyenlő felekként beszélnünk. Te egy kamu "intézetben" (ami egy "piachalász" Kft. amúgy) szerzett "tudásod" alapján olyat állítaszt, hogy az egészságügyi problémák legtöbbször magánéleti konfliktusokra vezethetők vissza. Hm... nem tudom, ehhez mit szólnának a neonatológusok, biztosan jót bosszakodnának - vagy: röhögnének - ezen!:-)

Ha ezen a szinten áll a (természettudományos) hozzáértésed, akkot tényleg nincs miről beszélnünk. Biztosan sok tájékozatlan és problémákkal küzdő ember tudsz ezzel a szöveggel megvezetni. Elég baj az, hogy egy ilyen kamut még multiplikál is az Index...

csakférfi 2019.06.24. 16:51:58

@Valóság nevű unokahúgotok:

"Igazából nem a koleszterinszintünk, de nem is az iskolai végzettségünk vetíti előre, hogy megérjük-e, és ha igen, hogyan az időskorunkat, hanem az emberi kapcsolataink minősége – ez derül ki abból a követéses vizsgálatból, ami 78 éve folyik a Harvard Egyetemen. Ebben különböző hátterű fiatal férfiak életét követték végig egészen időskorukig, hogy kiderítsék, mi a tartós egészség és boldogság titka."

...Igazából nem a koleszterinszintünk, de nem is az iskolai végzettségünk vetíti előre, hogy megérjük-e, és ha igen, hogyan az időskorunkat, hanem az emberi kapcsolataink minősége – ez derül ki abból a követéses vizsgálatból, ami 78 éve folyik a Harvard Egyetemen. Ebben különböző hátterű fiatal férfiak életét követték végig egészen időskorukig, hogy kiderítsék, mi a tartós egészség és boldogság titka.

A linket mellőzöm.

Dühös vagy és frusztált.
Így nem lehetsz boldog......sem nem "győztes"......
Sorry.........te életed...b..zd el úgy ahogy akarod.
A pénz nem boldogít.....tartja a mondás.
A hiányát pedig a "szeretet" pótolja.
Ugyanis a pénzt csak később találták fel az emberek.
Harcolj.....küzdj.....csak veszítesz.

csakférfi 2019.06.24. 16:58:54

@Valóság nevű unokahúgotok:
Ja még valami........

"Elég baj az, hogy egy ilyen kamut még multiplikál is az Index..."

Én bajt nem látok......csak problémát......amik megoldásra várnak.
Vagy elvesznek a "múlt homályába"....
Ez "kettőnk közt " a különbség.
Honnan tudnád milyen finom az alma......ha nem vagy éhes....nem kóstolod.
Addig "csak " egy gyümölcs.
Honnan tudnád milyen az "igaz szerelem" ha megcsaltak....kidobtak.....átbasztak...
"Csak egy szerelem"

csakférfi 2019.06.24. 17:07:06

@dankovicsorsi:
Sajnálom ha megsértettem az "önérzeted"......."pszichomókus" kiszólással.
Rossz tapasztalataim vannak.
20 évig voltam házas az első nejemmel aztán elváltunk.
Jártunk......hm......diplomás lélekgyogyászokhoz......már mindketten meghaltak.
Férfi és nő.
Előtte elváltak.
Magányosan mentek el.....pedig......
Élhettek volna még!

dankovicsorsi 2019.06.24. 21:41:23

@csakférfi: Sajnálom, hogy rossz tapasztalataid voltak! Igen, a "lélekgyógyászi" lét sem biztosíték a boldogságra, még ha diploma társul hozzá akkor sem.

dankovicsorsi 2019.06.24. 21:49:33

@Valóság nevű unokahúgotok: Nagyon örülnék, ha azt tapasztalnám, hogy az egészségügyi problémáknak, betegségeknek semmi köze a magánéleti konfliktusokhoz, emberi kapcsolatainkhoz, az azokban szerzett lelki sebekhez. Ez esetben sokkal több egészséges ember élne közöttünk.

Tudatos Pár

Friss topikok

  • dankovicsorsi: @apafej1: Kedves Hozzászóló(k)! A felvetett pontosítás jogos. Az a vágy sarkalt a cikk megírására,... (2020.02.20. 10:52) A megcsalás és ami mögötte van
  • Burgermeister: @AlexAston: Sztem meg pont nem. Lehet hogy gecijoaszex de amugy a no egy harpia....onnan tipli van... (2020.02.06. 19:50) Mi kell egy jól működő párkapcsolathoz?
  • dankovicsorsi: @Valóság nevű unokahúgotok: Nagyon örülnék, ha azt tapasztalnám, hogy az egészségügyi problémáknak... (2019.06.24. 21:49) Hűen a hűséghez!
  • dankovicsorsi: @Szelid sunmalac: Kedves @Szelid sunmalac! A kritika a hasznunkra fordítható. Fontos információfor... (2019.06.11. 13:55) Ne kritizálj már!

Címkék

süti beállítások módosítása